"Marijin Dom" - bolničko prihvatilište Župe Bezg. Srca Marijina - Jordanovac

Jordanovac 110
HR - 10 000 Zagreb
pp 169

tel: + 385 (1) 23 54 300
fax: + 385 (1) 23 54 301

e-mail:
info@zupa-jordanovac.hr

MARIJIN DOM - bolničko prihvatilište župe BSM Jordanovac

Marijin dom – utoČiŠte i sigurnost

objavljeno: utorak, 04.03.2014.

(preneseno iz Godišnjaka župe Bezgrješnog Srca Marijna, 2013.)

Ladislava Horvat Mišić

Dragi Župljani i Prijatelji,

Iza nas je još jedna godina života kroz koju smo nadam se svi plovili sigurnim brodom usprkos i unatoc jacini vjetra i velicini valova. Mir, radost, zdravlje... poželjeli smo jedni drugima i svim dragim ljudima za pocetak 2013. godine. Želje i molitve ponekad kao da se ostvaruju istoga trena. Medutim, svjesni smo da to nije uvijek tako. Sa pouzdanjem u Providnost i životnim iskustvom «zalomi» nam se da kažemo kako nas ništa ne može iznenaditi. Onda prode neko vrijeme, te nam postane savršeno jasno da životnih iznenadenja ne manjka i da blagostanje unutarnje i vanjsko može biti i ne mora biti prisutno. Gospodin ima pravo apsolutno na sve: život, zdravlje, clanove obitelji, prijatelje, materijalna sredstva... Sve je u njegovoj ruci. Rijeci psalmista su utjeha, ohrabrenje i milost. A on je za svakoga od nas zapisao: Onima koji Boga ljube sve se okrece na dobro. Sa željom da se životne situacije naših korisnika i njihovim najmilijih okrenu na dobro u nastavku slijedi nekoliko osvrta naših korisnika na boravak u Marijinom domu.

::cijeli tekst::

PrihvatiliŠte „Marijin Dom“

objavljeno: utorak, 14.02.2012.

(preneseno iz Godišnjaka župe Bezgrješnog Srca Marijna, 2010.)

Ladislava Horvat, tajnica prihvatilišta

Ovih dana proslavili smo prvu godišnjicu otvorenja našega Prihvatilišta i prisjetili se samih početaka stvaranja projekta -  od slova na papiru do konkretne realizacije osnivanja Prihvatilišta. Župno Pastoralno vijeće (savjetodavno-upravno tijelo župe) je na svojoj redovitoj sjednici, 7. travnja 2008. godine, donijelo odluku o osnivanju besplatnog Prihvatilišta. Prema navedenoj odluci, župa je ustupila dio prostora pastoralnog centra (stambeno potkrovlje) za uređenje 10 soba (kapaciteta 16 kreveta), kuhinje, blagovaonice, dnevnog boravka i praonice.

::cijeli tekst::

 

1. ROĐENDAN PRIHVATILIŠTA

objavljeno: subota, 04.12.2010.

Dragi Župljani, Dobročinitelji i Prijatelji Marijina Doma

U srijedu 8. prosinca ove godine zajedno ćemo proslaviti prvu godišnjicu od otvorenja Prihvatilišta.

U proteklih godinu dana ugostili smo 250 korisnika iz cijele Hrvatske i susjednih država, ostvareno je oko 2800 noćenja.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u ostvarenju ovog projekta naše župe.

Pozivamo Vas na Sv. Misu zornicu (8. prosinca) da zajedno zahvalimo Gospodinu za sva dobročinstva koja je primila naša župa i korisnici Doma.

Za sve ljude dobre volje koji se zanimaju kako poduprijeti rad Marijina Doma – više informacija mogu saznati na web stranici župe (www.zupa-jordanovac.hr) ili nazvati župni ured na tel: 01/2354 - 300.

Svima unaprijed hvala!

p. Blaženko Nikolić, župnik

::čestitka korisnika prihvatilišta::


OSNOVNO O NAMA

objavljeno: četvrtak, 26.11.2009.

Poštovani prijatelji

Pravo na zdravstvenu skrb je veliko dostignuće našega društva. Skrb za bolesnika i njihove obitelji pogođene bolešću bliskih srodnika ne spada samo na državne institucije iz područja zdravstva. Kako bolest ugrožava i destabilizira čovjeka u svim njegovim relacijama, tako su svi pozvani reagirati, već prema mogućnostima - u slučajevima kada je dovedena u pitanje sama mogućnost liječenja.

Zašto ovakav Dom? Ovakvo promišljanje potaknulo je župljane BSM Jordanovac iskoristiti iznimne prednosti svojega položaja – podsjećamo da je na području naše župe, i u njenoj neposrednoj blizini smješteno niz zdravstvenih ustanova: Rebro, Merkur, Jordanovac, Srebrnjak, Petrova, Šalata....koje po svojim ukupnim kapacitetima predstavljaju najveću i najkvalitetniju koncentraciju bolničkih usluga u Hrvatskoj. Na našim svakodnevnim odlascima na posao, školu ili fakultet susrećemo mnoštvo ljudi koje dolaze u zagrebačke bolnice tražiti liječničku pomoć. Nemaju svi u Hrvatskoj privilegij biti u neposrednoj blizini ovih ponajboljih bolničkih institucija.

U slučaju teške bolesti člana obitelji kada je potrebna stalna pratnja nekoga od najbližih, oni najskromnijih materijalnih mogućnosti nemaju gdje boraviti za vrijeme liječenja njihovih srodnika. Isti je slučaj s mnogim bolesnicima koji uspiju dobiti liječenje ali ne i smještaj u bolnicu pa se za njega moraju sami snalaziti.

::više::


KOMENTARI KORISNIKA

objavljeno: četvrtak, 04.11.2010.

U prosincu 2009. godine, Božjom providnošću riješili smo veliki problem koji nas je kao i mnoge roditelje mučio – smještaj u Zagrebu.

Lutali smo, molili, uz mnogo financijskih teškoća koje bolest nosi, a traje godinama. Primorani smo već šest godina dolaziti u Zagreb (bolnica Rebro) iz Osijeka zbog Anine teške bolesti. I Bog se pobrinuo.

Bili smo među prvim korisnicima Doma. Sve je bilo u povojima, gužvi, opremanju. Svi su radili, "trčali", pitali što treba: župnik, kapelani, majstori, a sve pod brižnim okom tajnice kojoj gotovo ništa ne promakne.

::više::